Een nieuw tijdperk

Vorige week maandag is er voor Elin, maar ook voor ons, een nieuwe fase aangebroken. Het ‘schoolgaande’ leven. Van 5 december 2017 tot 5 augustus 2019 was ze enkel bij ons maar nu kwam de tijd dat we beide weer aan het werk moesten, de tijd van betaald verlof zat er toch echt wel op! Wat hebben we genoten van het feit zolang bij haar te mogen zijn en de zorg dragen we nu deels, voor 3 dagen per week, over aan de leidsters van het kinderdagverblijf.

Na anderhalve week gaat ze morgen voor het echt naar de förskola. De afgelopen anderhalve week werd ze ingeschoold. Hoe ziet dat eruit en wat is hier het doel van? Het kind geleidelijk aan laten wennen aan de nieuwe omgeving en de nieuwe mensen. Gemiddeld duurt dit 2 weken maar ze vertelden over een miesje dat 2 maanden nodig had.

Dag 1

Met een tasje met kleding, luiers en drinken stonden we om 9.00 bij de förskola. We werden ontvangen en meteen ging Elin met de rest van de kindjes naar buiten. Daar speelde ze wat, kreeg ze een appel aant afel met de rest van de kindjes en om 10.30 ging ze moe maar voldaan weer met ons mee naar huis. De planning was de dag erna blijven lunchen en de dag daarna blijven slapen.

Dag 2

Errol neemt de rest van de inschoolperiode op zich aangezien ik gewoon aan het werk ging. De dag begon weer om 9.00, lekker buiten spelen, inde zandbak en ook wat meer interactie met het personeel. Errol bleef op een afstandje zitten en liet Elin haar gang gaan. Wat contact met andere kindjes maar ze is vooral op zichzelf. Om 11.00 eten ze een warme maaltijd met z’n allen en er werd voorgesteld om ook gelijk te blijven slapen. Elk kindje heeft een eigen matje/matrasje en van thuis hebben we een kussentje en dekentje meegenomen. Elin is gewend vooral bij ons te slapen maar sinds een aantal maanden heeft ze een eigen bedje waar ze thuis in in slaap valt. Na wat protest viel ze in slaap en werd ze ongeveer 1,5 uur later wakker. Rond 14.00 einde dag voor haar en rijden we met z’n allen terug naar huis.

Dag 3

Grotendeels hetzelfde als de dag ervoor maar haar nu kort alleen gelaten. Gepaard met veel tranen en verdriet, dat nog groter was toen Errol weer t erug kwam na een half uurtje, ging het toch redelijk goed voor een kleinte dat nog geen uur zonder papa of mama geweest is. Slapen deed ze binnen 10 minuutjes, vermoeiend dagje ook!

Dag 4

Nu ging Errol voor de lunch ongeveer een uurtje weg, veel verdriet, vooral bij het wegggaan en terugkomen van hem. Terwijl ze redelijk rustig was zodra hij uit het zicht was. De dames van het presoneel zijn erg lief en leiden Elin af of troosten haar als ze verdrietig wordt.

Dag 5

Vrijdag! Laatste dag van de week. Een bewogen week, bijna elke dag moeten overgeven omdat ze net als papa en mama last heeft van wagenziekte. Nieuwe indrukken , omgeving en andere kindjes en volwassenen. Iets minder verdrietig toen Errol haar achterliet daar maar vandaag ook wel samen geluncht en heeft hij haar naar bed gebracht na het eten.

Week 1 zit erop en wat ging het super goed!

Dag 6

Dat was gisteren. Nu afgesproken dat Errol haar brengt en eigenlijk gelijk weer gaat, ze zou daar lunchen (zonder een van ons). Ik belde rond 10.00 om te horen hoe het ging en dat ging eigenlijk heel erg goed dus spraken we af dat de leidster haar ook naar bed zou brengen na de lunch, mocht dit veel problemen geven dan was Errol zo weer op school. Van die gelegenheid maakten we gebruik en hebben na 20 maanden weer eens met zijn tweetjes geluncht, en wel in het personeelsrestaurant op mijn werk! Na de lunch liep Errol naar school en daar aangekomen lag ze lekker te slapen en wel met een ander meisje op het matje naast haar. S U P E R C U T E !

Dag 7

Nu zouden we haar bengen op de tijd at ze normaal gesproken daar zou zijn als ze ‘voor de echt’ zou gaan en dat is om 6.30. Eerst brachtten ze mij naar mijn werk en reed Errol door naar school. De vroege kindjes krijgen dan daar ontbijt. Eigenlijk ging Errol gelijk weg na het wegbrengen van Elin en is ze eigenlijk een dagje alleen daar geweest. Ze ging zelfs na de lunch naar ‘haar’ matje en viel daar in slaap samen met haar slaapmaatje. Toen Errol daar aankwam rond 13.00 werd er gezegd dat haar inscholing nu wel voorbij is, dus gaat ze vanaf morgen voor het echt en ben ik alsnog in de buurt als ik aan het werk ben! Ze vind het gelukkig erg leuk en als het tijd is om te gaan wil ze niet mee naar de auto.

Kleine kindjes worden groot maar ik ben blij dat de periode van inscholing hier erg belangrijk is en gebeurt op een tempo dat voor kind, ouders en pedagogen goed voelt! Ben dan ook benieuwd hoe dat gaat in andere landen1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: