Samen slapen met je kind of juist niet?

Vaak lees ik dat het als vreemd ervaren wordt als een baby/kind bij zijn ouders in bed slaapt. Of ik dit nu op het internet lees of dat het een reactie is op onze situatie met Elin. Het zou een verwend kind worden, ze horen in hun eigen bed te slapen en op een eigen kamer en het liefst vamaf dag 1 na de geboorte.
Zo sliept driekwart van de wereldbevolking samen met hun kind, is het iets van de moderne westerse cultuur dat de norm voor goede ouders is als je een pasgeboren baby hebt die heel knap in hun eigen bedje ligt. Maar waarom is dit de nieuwe norm geworden? Waarom is dit een belangrijke ‘eis’ die men stelt als ouder zijnde?

Geen enkel ander zoogdier laat hun pasgeboren baby op deze manier aan hun lot over. Maar gelukkig zien we een verandering en slapen baby’s en kinderen steeds vaker weer bij hun ouders, het heeft namelijk zo veel voordelen.

  • Werkt preventief tegen wiegendood. Door het samen slapen komen kindjes minder vaak in een te diepe slaap, de korte momentjes van wakker worden en het vaker en langer kunnen geven van borstvoeding zorgt voor minder gevallen van wiegendood.
  • Door middel van samen slapen wordt ook de band tussen vader en kind versterkt.

Bewezen is dat samen slapen met peuters en kleuters de eigenwaarde, intimiteit en het zelfvertrouwen van het kind bevorderen. Kinderen die nooit bij hun ouders hebben geslapen zijn volgens een onderzoek moeilijker te hanteren zijn, meer driftaanvallen hebben en angstiger zijn.

Komen de kinderen op het punt van een eigen bed en eigen kamer dan verloopt dit soepel en koppelen ze het naar bed gaan niet aan iets vervelends omdat naar bed gaan altijd een prettig moment is geweest.

Maak het samen slapen wel veilig, bijvoorbeeld door een Co-sleeper naast het bed te zetten voor de pasgeboren baby, kunnen ze zitten dan ga je over op een groter bedje of laat je je kind bij jullie in bed slapen.

Wat is jullie keuze geweest en waarom?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: