Elin’s eerste 12 dagen

Na een 14 uur durende bevalling konden we dan eindelijk onze kleine meid in onze armen sluiten. Op 5 december om 10.07 werd Elin geboren, na een zwangerschapsduur van 36 weken en 5 dagen.

We hielden al rekening met het feit dat we enkele dagen in het ziekenhuis zouden blijven en we dachten, en hoopten, dat we op donderdag wel naar huis zouden mogen. Anders vast wel op vrijdag. Dat liep even anders. Elin ontwikkelde na haar geboorte geelzucht, ten gevolge van een te hoog bilirubine gehalte. Hierop is een verhoogd risico bij IMG_4640onder andere te vroeg geboren kindjes en baby’s die door middel van de vacuümpomp ter wereld zijn gebracht. Dit was bij haar allebei het geval. Tot de lever de bilirubine zelf gaat afbreken moesten wij in het ziekenhuis blijven. Elin werd een handje geholpen door middel van fototherapie waarbij ze op een lichtmatje ligt. Dit licht zet de bilirubine om in een wateroplosbare variant welke dan via urine en ontlasting haar lichaampje verlaat. Op dit matje heeft ze 1 sessie gehad van 24 uur maar hierna bleek de bilirubine nog te hoog en moest ze nogmaals 12 uur fototherapie ondergaan. Hierna kijkt de arts of ze zonder fototherapie zelf de bilirubine ging afbreken en inderdaad, de waarde in haar bloed werd zonder het lichtmatje ook lager. Goed zo!

Haar gewicht zakte na de geboorte van 3025 gram naar 2690 gram, een afname van 10% is toegestaan en dit was dus net op het randje. Wat te doen? Enkel zo vaak mogelijk voeden als kan en dat betekent om de 2-3 uur borstvoeding, eventueel daarna nog een flesje gekolfde melk. In het ziekenhuis waren ze hierin heel erg behulpzaam en ik kon wat betreft borstvoeding geven of andere zaken altijd om hulp vragen aan de verpleegkundigen of verloskundigen op de afdeling. Het gewicht ging na intensief voeden dan ook langzaam weer omhoog.

We mochten maandagavond, na een bijna een week in het ziekenhuis, dan eindelijk naar huis. Gebroken nachten en nog altijd vermoeid van de bevalling was ik dan ook erg opgelucht en blij. Eindelijk weer frisse buitenlucht, samen met Elin naar huis, naar mijn man, de honden en een vertrouwde omgeving. De kennismaking met onze twee huskies verliep heel erg goed! We hebben ze eerst laten snuffelen aan een doek die Elin veel om had in het ziekenhuis. Ons teefje Pepper gaf er duidelijk minder om dan onze reu Nomad, die vond het vooral heel erg spannend en vreemd en bleef heel erg bij mij en de baby in de buurt maar na een paar dagen hebben ze hun draai gevonden en komen ze enkel af en toe de handjes van Elin likken.

De nachten zijn kort en ik ben blij als ik 3 uur achter elkaar kan slapen. Als er gevoed moet worden zijn we wel een echt team. Ik geef borstvoeding en m’n man gaat eruit voor een schoon luiertje en eventueel nog een flesje extra voeding. En gelukkig is daar ook mijn moeder, die voor onze honden zorgt als wij naar het ziekenhuis moeten en ons helpt in huis.

Op woensdag moesten wij weer terug naar het ziekenhuis, 1,5 uur rijden, voor controle

IMG_4688
Al zoveel prikjes in haar mini handje

van bilirubine en gewicht. Elin was 60 gram aangekomen maar haar bilirubine had nu een waarde van meer dan 300, hoger dan ze ooit had gehad. Toen ik dat zag moest ik huilen en we dachten allebei: ‘Hoe kan het nu ineens stijgen en het eerder alsmaar lager werd?’ Volgens de kinderarts is dit mogelijk en hij leek zich er niet zo’n zorgen om te maken. We mochten ook gewoon naar huis en moesten de bilirubine omlaag krijgen door haar zoveel mogelijk te laten drinken. Hierdoor wordt de bilirubine in de dunne darm uitgescheiden in plaats van weer terug te worden opgenomen in het bloed. Dit hebben we dan ook gedaan, bij elk wakker momentje geprobeerd of ze iets wilde drinken en na de borstvoeding steeds een flesje gegeven.

 

Dit bleek effectief want op vrijdag waren we weer in het ziekenhuis en was de bilirubine weer gedaald. Maar helaas was dat niet alles, de kinderarts luisterde naar haar hartje en dacht een geluid te horen dat kon worden gekoppeld aan een openstaande ductus. Dit is een ader die de longslagader verbindt met de aorta en groeit dicht na de geboorte. Echter is het mogelijk dat deze open blijft en dit is vooral mogelijk bij te vroeg geboren kindjes, zoals Elin. We schrokken best wel van dit nieuws en de kinderarts zei dat we om te kijken of zijn vermoedens klopte we een echo moesten laten maken van haar hartje. Na 10 minuten kwam hij terug en had voor ons geregeld dat we over een uur al aan de beurt waren zodat we niet nogmaals terug hoefden te komen. In de wachtkamer zocht ik wat informatie op over deze openstaande ductus en het leek mij in eerste instantie niet heel ernstig. We werden naar binnen geroepen en Elin werd ongeveer 15-20 minuten met de echo onderzocht en de conclusie was: geen defect aan het hartje. Wel krijgt ze nogmaals een controle als ze 2 maanden oud is.

Buiten alle ziekenhuisbezoeken gaat alles hartstikke perfect met ons. Ze is een lief, levendig kindje en we genieten met volle teugen. We zijn al met haar wezen wandelen en heeft haar eerste badje ook al gehad. Het stompje van de navelstreng heeft losgelaten en haar gele kleur wordt sinds vandaag zichtbaar minder. Zoveel gebeurd in zo’n korte tijd, wat gaat het snel dus we genieten extra hard!

 

2 gedachten over “Elin’s eerste 12 dagen

  1. Ik kwam via de zoekfunctie van facebook via jouw pagina hier terecht haha…
    Heel toevallig heet onze jongste dochter ook Elin en staan wij op het punt de knoop door te hakken en met ons gezin te verhuizen naar Zweden…toevallig!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: