36 weken en voor het eerst een beetje zorgen

Het einde van de zwangerschap nadert nu echt. Nog maar 4 weken en 1 dag tot mijn uitgerekende datum en voor het eerst in al die weken maak ik me een beetje zorgen om onze dochter.

Gisteren was ik weer bij de verloskundige en spraken we nu over concrete zaken rondom en tijdens de bevalling. Zo gaf ik aan graag in bad te blijven zo lang als mogelijk, bevallen in bad mag hier niet. Ze vroeg ook of ik nagedacht had over pijnbestrijding, lachgas is hier heel gebruikelijk en meer dan de helft van de vrouwen die bevallen gebruiken het. Dat is ook het enige dat ik zou willen, voor nu zeg ik geen ruggenprik of iets dergelijks. Daarentegen sta ik wel open voor acupunctuur als pijnbestrijding, het lichaam maakt door acupunctuur meer endorfine aan, dit is je eigen pijnbestrijdingsmiddel. In het ziekenhuis waar ik ga bevallen zijn meerdere verloskundigen opgeleid voor het toepassen van acupunctuur dus ik ga me hier zeker nog in verdiepen!

Toen ik de onderzoekskamer in ging en op bed ging liggen luisteren ze eerst naar de hartslag van de baby, deze was prima en daarna meten ze de lengte van de baarmoeder. Deze was ten opzichte van twee weken geleden niet gegroeid en is blijven steken op een lengte van 32 cm. In mijn beleving is dat dus te klein, want ik weet dat het aantal centimeters ongeveer gelijk oploopt met het aantal weken zwangerschap wat dus zou betekenen dat de baarmoeder nu een lengte moet hebben van ongeveer 36 cm. Om deze reden wil ze me dus volgende week dinsdag weer zien, dan zal ze nogmaals meten en als er groei heeft plaats gevonden is het goed. Maar is dit niet het geval en heb ik drie keer op rij een zelfde lengte van de baarmoeder dan word ik doorverwezen naar het ziekenhuis voor een extra echo om te kijken of ons kleintje volgens de norm groeit.

Nu dus voor het eerst een beetje zorgen of alles wel in orde zal zijn met haar. We hebben destijds bewust geen onderzoek laten doen naar aangeboren afwijkingen als het syndroom van Down of andere aandoeningen. Wellicht, hopelijk, is het niets en hebben we misschien een kleiner kindje dan gemiddeld zonder aanwijsbare oorzaak. Juist als je het almachtige internet gebruikt en gaat zoeken op ‘groeiachterstand baby’ maakt dat je niet bepaald geruster.

IMG_4348 2

 

Is dan nu de tijd toch aangekomen dat ik rustiger aan moet doen? In de middag zal ik mezelf moeten verplichten even te rusten en wat te slapen en de 10 km wandelingen zijn dan helaas voorbij, de helft moet nog lukken door een heerlijk vers pak sneeuw!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: