Meditatie tijdens de zwangerschap

Sinds kort ben ik zelf begonnen met mediteren. Eigenlijk zonder daar echt een specifieke reden voor te hebben. Mijn man mediteert al iets langer en kan er beter door ontspannen, maakt zich minder druk om bepaalde zaken en kan dus denken: ‘Ach, ik laat het gaan en ga door met belangrijkere dingen’. Nu ben ik natuurlijk gaan denken of er wellicht voordelen zijn aan meditatie tijdens de zwangerschap. En jawel hoor! Er is zelfs een onderzoek naar gedaan en hieruit blijkt dat mediteren tijdens de zwangerschap goede effecten heeft op de gezondheid van je kind maar ook op de duur van de bevalling, deze is dus korter. Nu we als zwangere dames dit lezen zouden we toch al gelijk een meditatie-app downloaden op onze mobiele telefoon en gaan starten?!

Voordelen van meditatie tijdens de zwangerschap

Meditatie werkt angst- en stressverminderend, je lichaam produceert meer endorfine en melatonine en zorgt voor een betere werking van het DHEA-hormoon en een betere bloeddruk.

Angstig zijn is een onprettige en ongewenste gemoedstoestand. Ben je zwanger, dan zullen er zat momenten zijn of gaan komen waarvoor je een bepaalde mate van angst ervaart. Denk hierbij aan de misselijkheid, buikpijn, de komende bevalling en dan hebben we het nog niet gehad over je nieuwe taak als moeder en het grootbrengen van je kindje.  Allemaal zaken waar je voorheen niet over nadacht maar straks wel je nieuwe leven zullen gaan vormen. Een vorm van angst hoort erbij en je kunt dit gevoel houden maar je kunt er ook aan werken, om zo rustig en ontspannen mogelijk toe te werken naar een prettige bevalling, voor zowel jezelf als je kindje. ‘Maar hoe dan?’ zul je je afvragen, net zoals ik me dat afvroeg. Daar komen we zo op. Eerst een aantal zaken waar angst tijdens je zwangerschap toe kan leiden:

  • Een te laag geboortegewicht van je kindje
  • Risico op een miskraam wordt verhoogd
  • Te vroege bevalling
  • Meer complicaties tijdens de bevalling
  • Meer pijn tijdens de bevalling

Door meditatie tijdens de zwangerschap verminder je de angst en tevens zorgt meditatie voor een hogere pijngrens. Nog een leuk weetje: als je mediteert maak je (on)bewust contact met je kindje dat jullie band zal versterken.

Je lichaam produceert meer endorfine door meditatie, dit is de natuurlijke pijnstiller van het lichaam en tijdens je bevalling zal dit dan ook een pijnstillende werking hebben.

Melatonine kennen de meesten wel als het hormoon waar we slaperig van worden. Kun je niet goed slapen, of in slaap komen, dan kun je melatonine supplementen krijgen bij de drogist. Eigenlijk zorgt melatonine ervoor dat je je goed en ontspannen voelt en heeft een kalmerend effect. Deze zaken leiden er uiteindelijk toe dat je slaperig wordt en in slaap valt. Je baby geniet ook van de melatonine die jij aanmaakt, zodat ook hij of zij een heerlijk ontspannen zwangerschap ervaart.

Minder complicaties of medische ingrepen tijdens de bevalling

Kort samengevat zorgt meditatie tijdens de zwangerschap voor meer ontspanning en een hogere pijngrens. Het is al bekend dat goed voorbereide vrouwen, die in grote lijnen weten wat hun te wachten staat, een makkelijkere bevalling hebben dan vrouwen die alles maar op zich af laten komen.

Meditatie tijdens de zwangerschap verlaagt de kans op een keizersnede met de helft en de kans dat je een ruggenprik nodig hebt wordt met 80% verlaagd!

Hoe begin ik met mediteren? 

yogagravidanza-1Het algemene doel van mediteren is even niet stil te staan bij je dagelijkse bezigheden of bezorgdheden, totale rust creëren. Hiervoor kun je verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld helemaal zelf waarbij je een rustige ruimte opzoekt en het bijvoorbeeld aangenaam maakt door middel van het branden van wierook in combinatie met rustgevende muziek. Sluit je ogen en focus goed op je buikademhaling. Inademen vanuit de buik, naar het middenrif en de uitademing vanuit je borst naar het middenrif en daarna de buik. Probeer je gedachten te concentreren op de ademhaling en geen andere zaken. Probeer dit voor 5 minuten vol te houden en als je je comfortabel voelt met mediteren kun je dit gaan opbouwen naar langere sessies.

Zelf mediteer ik door middel van een app op mijn telefoon genaamd ‘Insight Timer’. Je kunt hier kiezen voor een basisvorm, meer zoals hierboven beschreven, waarbij je de duur van je sessie kunt kiezen en deze wordt afgesloten met een geluid. Maar er zijn ook begeleide meditaties, iemand vertelt je wat te doen, waar je op moet focussen. En als laatste kun je enkel naar muziek luisteren voor een bepaalde duur. Je kunt zittend mediteren, in kleermakerszit maar er zijn ook meditaties waarbij je gaat liggen.

Je hebt niets nodig om te mediteren, enkel wat makkelijk zittende kleding en een ruimte of plek waar je je even kunt terugtrekken.

Meditatie tijdens de bevalling

Door te mediteren tijdens de bevalling zorg je weer voor die ontspanning, ook voor je kindje dat bijna in een compleet nieuwe wereld geboren zal worden. Doordat ook je kindje vanaf 32 weken zwangerschap hormonen in zijn of haar bloed zal opnemen zal een overmaat aan stresshormoon je kindje laten denken dat er een enge wereld op hem of haar staat te wachten. Probeer dus zoveel mogelijk die rust te creëren die dit gevoel weg zal nemen.

Communiceer wel met degene die je bevalling gaat begeleiden dat je zal mediteren tijdens je bevalling, het kan namelijk zo zijn dat je kindje zo relaxed wordt geboren dat het er vreemd uit kan zien voor de verloskundige of arts.

Zelf merk ik dat ik rustiger wordt en zelfs een tintelend gevoel krijg door heel mijn lichaam na een meditatiesessie. Ik denk even nergens aan en dat komt niet vaak voor want je gedachten zijn altijd wel ergens, werk, studie, familie, vrienden, je babykamer of je partner. Natuurlijk ben ik benieuwd naar jullie eigen ervaringen!

 

Dolce_travaglio_apert.600

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: