Vakantie in Zweden met kinderen

Vakantie in Zweden met kinderen

Wellicht is Zweden niet het eerste land waar je aan zou denken om de vakantie met je kinderen door te brengen. Maar het Scandinavische land is de laatste jaren erg in opkomst als vakantieland. En dat gebeurt natuurlijk niet zonder reden. Zweden beschikt over prachtige natuur, het is vanuit Nederland niet verder rijden dan naar Zuid-Frankrijk en heeft een prima klimaat met over het algemeen warme en droge weken in de zomer. Er zijn zoveel mogelijkheden voor je vakantie in Zweden met kinderen, of je nu een leuke camping zoekt met voldoende activiteiten, daguitjes wilt ondernemen naar bijvoorbeeld een elandenpark of het Astrid Lindgrens Wereld of helemaal back to basic wilt met weinig luxe voorzieningen. Er is voor ieder wat wils!

Zomervakantie in Zweden

Helaas is Zweden zo groot dat je het hele land niet in een vakantie kunt zien. Maar van de ene kant misschien maar goed ook, want bevalt het jullie als gezin, dan is er voor een volgende keer weer een fantastische reis kunt plannen vol met leuke activiteiten en bezienswaardigheden. De provincies Värmland en Dalarna zijn voor een autovakantie van 2 weken nog prima te rijden. Wil je noordelijker gaan dan kun je wellicht overwegen om een vliegreis te boeken in combinatie met het huren van een auto. Enkele provincies, van zuid richting noord, licht ik nader toe met onder andere overnachtingsplekken en bezienswaardigheden.

Skåne

Rijdt je met de auto Zweden binnen dan is Skåne de eerste provincie die je tegenkomt op je reis. Je steekt vanuit Kopenhagen de Öresund-brug over en komt aan de andere kant aan in Malmö, Zweden. Deze brug is gelijk een van je eerste bezienswaardigheden, hij is 8 kilometer lang en vooral prachtig om overheen te rijden bij zonsopkomst. Vanuit Utrecht is de reis naar Malmö maar 800 kilometer, eitje dus! Zeker voor Zweedse begrippen.

e7226fd2fb8a497e0956db25b6b897f6Railfietsen: geen gedoe met routebeschrijvingen, een GPS die leeg is maar neem met je gezin de railfiets en verken zo de prachtige omgeving zonder zorgen te verdwalen! Op de website van Visit Sweden (https://visitsweden.nl/railfietsen-skane/) vind je enkele routes maar je kunt natuurlijk ook zelf even speuren op het internet!

Österlen: dit gebied strekt zich uit van Ystad tot aan Åhus en is een van de populairste gebieden van Skåne. Je vind er witte zandstranden met Sandhammaren als bekendste strand. Hier niet ver vandaan liggen de stenen van Ales Stenar. Ook kun je hier naar Kivik, de appelhoofdstad van de regio. Maar ook zeker de moeite waard zijn het middeleeuwse kasteel Glimmingehus, Ystad en Christinehofs Ekopark, waar kinderen allerlei dingen leren van de natuur.

Overnachten kun je in de vele bed and breakfasts of op campings die je tegenkomt onderweg maar ben je meer van het plannen kun je de website Visit Skåne (http://book.visitskane.com/en/stay) bezoeken en hier je perfecte chalet, camping of bed and breakfast vooraf boeken.

Småland

Pippi-Tommy-en-Annika-op-hun-paardVan de oostkust van Skåne ben je met een kleine 4 uurtjes rijden in de provincie Småland. Hier komt de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren vandaan en hier bevindt zich dan ook het naar haar vernoemde pretpark, Asrtid Lindgrens Wereld, te vinden in Vimmerby. Reis je met kinderen dan is een bezoekje zeker de moeite waard! Maar ook de ouders kennen Pippi Langskous nog wel toch? Småland bestaat voor 50% uit bos en is een van de provincies met de meeste meren in Zweden.

Sågebäckens Kronopark: hier vind je de langste zipline van Noord-Europa, hij is maar liefst 1550 meter lang en heeft 11 tussenstations. De trip van 1 uur is geschikt voor gezinnen met kleinere kinderen.

Zuurstokken in Gränna: de bekende rood met witte zuurstokken die vooral rond kerst populair zijn. Ze worden hier in Gränna gemaakt en je ziet het gelijk als je het typisch Zweedse plaatstje binnenrijdt.

Elanden: natuurlijk het gaafst ze in het wild te zien, maar mocht dit niet lukken of wil je het gewoon combineren met ook wat informatie over de Koning van het Woud. Breng dan een bezoek aan een elandenpark zoals Laganland Elk Park (www.moosepark.eu). Je kunt hier ook huisjes huren om in te overnachten!

Småland is een populaire regio voor gezinnen met kinderen om op vakantie te gaan. De meeste campings hebben drie sterren en dit houdt onder andere in dat er voldoende speelgelegenheid is voor de kinderen. Ze liggen ook vaak aan een meer dat geeft weer gelegenheid tot zwemmen, vissen of het huren van een kano.

Meer mogelijkheden vind je op de website Visit Småland (https://www.visitsmaland.se).

Stockholm en omgeving

Met je kinderen naar een stad als Stockholm is misschien niet je eerste keus maar ook voor kinderen zijn hier volop leuke bezienswaardigheden en activiteiten.

Skansen: een openluchtmuseum met verschillende activiteiten met zelfs een dierentuin waar je Noordse dieren kunt bekijken.

Junibacken: Stockholm’s eigen plek voor Pippi Langkous en andere figuren uit de verhalen van Astrid Lindgren.

Vasa Museum: een schip dat uitstekend bewaard is gebleven. Het kapseisde bijna gelijk nadat het de haven uitvoer omdat het zo zwaar beladen was met kanonnen.

birkaskepp_20111_opt

Vikingenstad Birka: de allereerste stad van Zweden, ontstaan in 750. Leer hier over de geschiedenis van de Vikingen en hoe ze ooit geleefd hebben.

 

Volop overnachtingsmogelijkheden in Stockholm via bijvoorbeeldd AirBnB. Stockholm is een erg kindvriendelijke stad en de meeste hotels zijn dan ook ingericht voor families met kinderen.

Värmland en Dalarna 

Iets verder rijden maar zeker nog te doen met de auto, de prachtige en bosrijke provincies Värmland en het aangrenzende Dalarna. Het heeft natuurlijk een reden dat juist naar deze regio’s zoveel Nederlands emigreren. Je vind er talloze meren, enkel in Värmland al ruim 10.000!

tf-glid-2-wf

 

Je vind hier veel campings met volop activiteiten voor kinderen. Het vele water leent zich uitstekend voor activiteiten op en rondom het water, zo kun je op vele campings kano’s huren of kun je met een vlot op pad. Fietsen, vissen of vele andere outdooractiviteiten samen met je kinderen, je vind het hier allemaal!

Bekijk de volgende verblijfsmogelijkheden eens met hun bijbehorende arrangementen:

 

Värmland

455_Sun-Dance-Ranch-4Sun Dance Ranch, Ekshärad. Een prachtige ranch met saloon en meer dan 20 paarden. Je kunt er verblijven met eigen kampeermiddel of in 1 van de huisjes maar je kunt hier ook dagtripjes naartoe ondernemen.

www.sundanceranch.eu

 

Värmlandsgården, Hagfors. Fijne camping gelegen aan het water, hier kun je huisjes huren of je eigen kampeermiddel meenemen en hierin verblijven. De camping biedt tevens volop activiteiten.

https://www.varmlandsgarden.com/nl/

Rådastrand Camping, Råda. Handig gelegen langs de doorgaande weg 62 richting het noorden. Maar net ver genoeg van de weg voor dat heerlijke campinggevoel. Ook hier volop kinderactiviteiten, inclusief restaurant en op loopafstand van de plaatselijke supermarkt.

http://www.radastrand.com

Dalarna

Tyngsjö Vildmark, Appelbö. Een gezellige camping met een aantal compleet ingerichte vakantiewoningen. Aan de andere kant van de weg ligt, aan het water, de kleinschalige camping met sanitairgebouw. Huur een kano, ga met de kinderen boogschieten of op elandsafari!

http://www.tyngsjovildmark.com

Dalarna Outdoor, Dala Järna. Wil je de echte wildernis beleven en even helemaal back to basic gaan? Dan is een arrangement bij Dalarna Outdoor misschien de juiste keus!

www.dalarna-outdoor.com

Meer informatie op www.visitdalarna.se/nl

Na dit gelezen te hebben en wellicht ook al gekeken te hebben op andere websites zijn jullie toch wel overtuigd dat een vakantie in Zweden met kinderen zeker op jullie bucketlist komt te staan! De ruime keus in zowel verblijf als aan activiteiten trekt steeds meer toeristen uit verschillende Europese landen naar Zweden. Het toerisme hier staat in de lift omdat men simpelweg eens iets anders wil dan de all-inclusie vakantie in bijvoorbeeld Turkije. De temperatuur is in Zweden aangenaam in de zomer, prachtige plekken waar je geen genoeg van kunt krijgen. Laat je verleiden en kom Zweden zelf ontdekken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: