Bewegingen van je baby duidelijk voelbaar en vanaf wanneer?

De ene aanstaande moeder is de ander niet en dat geldt ook voor het feit wanneer je je baby gaat voelen bewegen. Het is van zoveel factoren afhankelijk en als de verloskundige aan je vraagt: ‘Voel je de baby al bewegen?’ en jij moet dat met ‘Nee, nog niet’ beantwoorden kan menig vrouw daar onzeker van worden. Moet je de baby al voelen? En zo ja, hoe vaak dan?

 

Wanneer gaat je baby bewegen en wanneer is dit merkbaar voor de moeder?

Een foetus beweegt al vanaf dat hij of zij 7 weken oud is, vanaf nu beginnen de ledematen beginnen nu te groeien. Maar grote kans dat je nog niet eens weet dat je zwanger bent rond deze zwangerschapsduur. Vanzelfsprekend is dit dus ook geen teken dat je wellicht zwanger bent. De ledematen zijn uitgegroeid vanaf de 15e week van de zwangerschap en vanaf ongeveer de 20e week voel je als moeder je baby echt bewegen. Dit kan bij een tweede zwangerschap al eerder merkbaar zijn maar dit is omdat je het gevoel al kent.

LRG_DSC06141Mijn eigen ervaring is dat ik onze dochter voor het eerst voelde rond week 18.. Ik zei ‘Volgens mij beweegt ze, maar ik weet het niet zeker’. Een nieuw en speciaal gevoel in mijn onderbuik dat lastig te omschrijven is. Mijn moeder omschreef het als ‘vlinders’ en daar kon ik het ook wel mee vergelijken. Een kriebelend gevoel dat me heel gelukkig maakte!

Sindsdien voel ik haar eigenlijk wel dagelijks en zelfs meerdere keren per dag bewegen. Veelal ’s ochtends als ik wakker word en ’s avonds voordat ik in slaap val, maar ook overdag als ik bij Zweedse les zit. Dan leg ik mijn handen op mijn buik en geniet van het moment.

Voor mijn man kwam het moment dat hij haar kon voelen twee of drie weken later. We zaten op de bank en ik zeg: ‘Nu moet je je hand op m’n buik leggen dan kun je haar denk ik wel voelen bewegen!’ En ja hoor, een lach op ons gezicht en daar zaten we dan. Intens gelukkig met onze dochter!

 

Waarvan is het wel of niet voelen van je baby afhankelijk? 

Een aantal factoren spelen hierbij een rol. Zo voel je bij je eerste zwangerschap je baby rond de 20e week voor het eerst bewegen en kan dit bij een tweede zwangerschap al merkbaar zijn vanaf de 15e week.

Ook de ligging van de placenta is hierbij belangrijk. Ligt deze aan de voorzijde, dus tussen baby en de buikzijde, dan kan het zelfs tot de 22e week duren voordat je de bewegingen van je baby zult voelen. Ben je heel slank? Dan kan dit ook meespelen en zul je je baby sneller voelen dan vrouwen die wat voller van figuur zijn.

Vanaf week 28 zul je dagelijks je baby moeten voelen bewegen maar deze bewegingen kunnen over een aantal weken anders gaan aanvoelen. De baby krijgt minder ruimte en kan dus steeds minder van positie veranderen. Schopt de baby dus steeds op een zelfde plek, dan kan dit best wel zorgen voor pijnlijke en beurse plekken aan de binnenkant van je baarmoeder.

De verloskundige vertelde mij tijdens de echo met 19 weken dat mijn placenta aan de achterzijde ligt en dat ik de bewegingen dus al zou moeten voelen. Enthousiast zei ik natuurlijk dat ik haar al had gevoeld en dat noteerde ze dan ook in de computer.

 

Maar, wat als je de baby niet meer voelt bewegen? 

Dit kan natuurlijk voorkomen en hoeft, gelukkig, in veel gevallen niets te betekenen. Ook een baby heeft wel eens een rustdag, of je maakt tijdelijk meer vruchtwater aan waardoor de bewegingen minder goed voelbaar zijn.

Hier kreeg ik een papiertje mee (in het Engels gelukkig) waarop duidelijk beschreven stond hoe vaak je de baby normaal gesproken voelt en wanneer er sprake is van afgenomen foetale bewegingen. Hier geldt dat als je de baby een dag niet hebt gevoeld, ook niet als je er de tijd voor genomen hebt je het best contact op kunt nemen met je verloskundige. En onder ‘de tijd nemen’ wordt verstaan dat je 1,5 tot 2 uur rustig op je linkerzij hebt gelegen, heb je in deze tijd 10 bewegingen gevoeld dan is dat goed. De baby slaapt immers maar ongeveer 90 min per keer aaneengesloten en tussen deze slaapjes zul je de baby dus moeten voelen bewegen, zeker als je er de tijd voor neemt.

Twee weken geleden, op een dinsdag, kwam ik thuis van Zweedse les en zeg tegen mijn man: ‘Volgens mij heb ik haar heel de dag nog niet voelen bewegen, de laatste keer dat ik me ervan bewust was, was gisteravond in bed.’ Natuurlijk beginnen er dan lichte zorgen te komen. Is alles nog wel in orde? Heb ik gewoon niet goed opgelet of er even geen aandacht aan besteed? Twee uur later, nadat ik rustig de tijd had genomen, kwamen de tranen en de echte zorgen en heeft mijn man gebeld met het ziekenhuis. We konden langskomen voor een controle van de baby. De rit van ruim 1 uur naar het ziekenhuis duurde nog nooit zo lang en er leek ook geen einde aan te komen. We werden naar een van de verloskamers gebracht en de verloskundige ging op zoek naar het hartje van onze dochter. Waar deze normaal gelijk te horen was zodra ze contact maakte met mijn buik gebeurde er nu niets. Andere plek, nog steeds geen geluid van een kloppend hartje en de grond zakte onder mijn voeten vandaan en ik zag aan mijn man dat er bij hem precies hetzelfde gebeurde. Tot ze nog een keer veranderde van plek en daar was ze dan, onze dochter die ons even de schrik van ons leven bezorgde. Er werd een opname van 20 minuten gemaakt en alles zag er perfect uit. De dokter kwam nog langs voor enkele vragen en om 22.30 mochten we weer naar huis. Gerustgesteld dat alles in orde was en natuurlijk begon ze weer volop te bewegen toen we terugreden. Ze begint ons nu al op de proef te stellen, dat belooft wat voor later 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: