Kindje buiten laten slapen. Idioot! Of toch niet?

Vandaag zag ik op verschillende plekken op Facebook een bericht voorbij komen dat recent in het Nederlandse nieuws was. ‘Steeds meer kinderen in de kinderopvang slapen regelmatig buiten’. Een zin waar menig kersverse moeder over valt. Want waarom zou je daarvoor kiezen als je baby ook lekker binnen in een warm huis zijn dutjes kan doen?

In Scandinavische landen is het bij het kinderdagverblijf maar ook thuis heel gebruikelijk je baby buiten in de frisse lucht zijn dutjes te laten doen. Men geeft als mogelijke voordelen:

  • Kindje slaapt beter, zowel overdag maar ook ’s nachts
  • Kindje slaapt langer en dieper
  • Kindje wordt opgewekter wakker
  • Kindje bouwt een betere weerstand op.

Alhoewel er maar 1 onderzoek gedaan is die deze voordelen daadwerkelijk onderbouwt, beamen de gezinnen die hun kindje buiten laten slapen deze voordelen ook.

Denemarken is bijvoorbeeld ongeveer net zo groot als Nederland maar er wonen hier maar 5,5 miljoen mensen. Je hebt meer ruimte en met minder mensen om je heen voel je je veiliger. Zij laten hun baby hier met een gerust hart buiten in de kinderwagen slapen en gaan zelf in een restaurant zitten eten.

Baby’s buiten hun middagdutje laten doen wordt door Finse consultatiebureaus zelfs aangeraden. Twee tot vier uur per dag vanaf een leeftijd van twee weken. Wanneer niet? Bij ziekte of bij temperaturen lager dan -10 graden Celsius. De bodem van de wagen waar de baby in ligt moet helemaal plat zijn, een Maxi Cosi bijvoorbeeld is dus niet geschikt om je baby voor langere tijd in te laten slapen.

Vanzelfsprekend kleed je je baby goed aan maar teveel kleren is gevaarlijker dan een beetje te weinig kleding. Als richtlijn kun je aanhouden: is de nek van de baby lekker warm dan heeft hij of zij het niet te koud. Het is natuurlijk goed om vooral de eerste keren dat je dit probeert een thermometer in de wagen te leggen zodat je kan zien of de temperatuur in orde is, deze is om te slapen het meest ideaal tussen de 16-18 graden Celsius. Naast de thermometer kun je er ook de babyfoon in leggen.

Hier een kort filmpje.

Probeer het eens en bouw op door te beginnen met je baby 1x per dag buiten te laten slapen, zet de wagen stil en ga er niet mee wiegen, je baby zal dit dan nodig hebben om in slaap te vallen. Merk je verschil? En wat doet het met je als je moeder of met papa? Zijn er wellicht al ouders die dit toepassen en wellicht al bij het kinderdagverblijf of het gastoudergezin?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: