Tweedehands kleding: go or no go?

Niets leukers dan shoppen voor kleertjes voor je aankomende baby. Al dat kleine spul, sokjes, broekjes en shirtjes met de leukste printjes en de leukste stofjes. Maar koop je dat het liefst nieuw vanuit de winkel of is tweedehands eigenlijk net zo prima?

De laatste keer bij de verloskundige zei ze iets heel goeds: eigenlijk is tweedehands kleding veel beter want net vanuit de fabriek zitten de kleertjes nog vol chemicaliën en kleurstoffen om de kleding er zo mooi als mogelijk uit te laten zien in de rekken van zaken als H&M en Lief!. Maar het is dus helemaal niet zo gezond dit je pasgeboren baby aan te trekken. En zelf ben ik van mening dat je door enkel nieuwe kleding te kopen de textielindustrie sponsort en die draait naar mijn mening ook nog eens op te goedkope arbeidskrachten uit Azië.

Hier in Zweden is men juist heel erg voor het doorverkopen of zelfs gratis weggeven van baby- en kinderkleding die overbodig is geworden. Zoals ik eerder schreef heb ik ook twee nieuwe setjes kleding gekocht bij H&M en hebben we ook de leukste dingetjes gekregen van familie en kennissen uit Nederland. Maar het overgrote deel, zo’n 85% schat ik, heb ik via allerlei verkoopsites hier op Facebook gekocht.  De leukste broekjes, leggings, shirtjes, jurkjes, mutsjes, vestjes etc. En eigenlijk ben ik er nog blijer mee dan dat ik alles nieuw had gekocht. Ik kocht tassen vol voor 10 euro per tas, kleding voor Elin maar ook zwangerschapskleding voor mezelf en heb nu zelfs geen plek meer in mijn kasten!

Ook onze kinderwagen (Maxi Cosi) met drie verschillende gedeeltes heeft een reis gemaakt van een gezin uit Nederland en geven wij hier in Zweden een nieuw leven. Commode, bedje, badje, speelgoed komt allemaal van een Zweedse Facebookpagina voor tweedehands spulletjes.

Veel moeders zien het kopen van tweedehandskleding als iets voor mensen die niet veel te besteden hebben en zeggen: ‘Waarom zou ik tweedehandskleding als ik het geld heb voor nieuwe kleding?’. Ik vind het iets moois om kleding door te geven, door te verkopen aan anderen, het weer een nieuwe leven te geven en een nieuw leven dat er weer in rondkruipt of loopt. We gooien al zoveel dingen weg, onnodige dingen, moeten alles maar vervangen en maar nieuwe dingen willen hebben.

Kijk om je heen, vraag rond en schaam je vooral niet en je kunt de allerleukste kleding krijgen voor weinig geld. Ze groeien zo hard dus waarom is nieuw zoveel belangrijker of beter dan iets dat gebruikt is en vaak maar enkele keren gedragen laat staan gewassen is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: