Echo?

Natuurlijk denk je zodra je erachter komt dat je zwanger bent dat de eerste afspraak bij de verloskundige er ook gelijk een echo gemaakt wordt. In Zweden werkt dat net even iets anders. We kregen netjes een brief en meldden ons vandaag op de afdeling verloskunde van de vårdcentral. In het Engels spraken we wat dingen door met onze, heel aardige, verloskundige. Wat merk ik aan mezelf, hoe staat het met mijn roken en alcoholgebruik en ze vertelde me wat ik juist wel en wat ik beter niet kan eten. Dat laatste had ik natuurlijk al uitgebreid op internet opgezocht 😉 Ze gaf ons een aantal boekjes (Zweeds, maar ook Engels gelukkig) die we rustig thuis door konden lezen.

Toen natuurlijk de vraag: ‘Hoe werkt het hier in Zweden qua het krijgen van een echo?’ Waarop de verloskundige heel simpel antwoordt: ‘Die deden we tot 2 jaar geleden enkel bij 19 weken of er moet aanleiding zijn dit eerder of vaker te doen. Nu krijgt de zwangere de keus om een echo tussen 10-12 weken te krijgen waarbij ze de nekplooi van het kind meten in verband met trisomie afwijkingen. Kies je hier niet voor dan kun je kiezen voor een echo met 13 weken, de echo met 19 weken is standaard. Deze laatste is enkel om te kijken of de placenta niet onder het kindje ligt en het kindje wordt nauwkeurig onderzocht op eventueel al zichtbare afwijkingen.’

Een positieve test laat zien dat je zwanger bent en hier gaan ze dat niet nogmaals controleren door middel van een echo. Onnodige straling voor het kind die niet nodig is vind men. Natuurlijk dachten wij, nou vooral ik, maar wat als er nu iets mis is met kindje, in het ergste geval klopt het hartje niet en ontdekken we dat na een paar weken pas? Dat is moeder natuur zegt men hier en ook daar is iets voor te zeggen.

Voor de echo met 10-12 weken hebben we niet gekozen dus ik krijg over drie weken de eerste echo, dan ben ik waarschijnlijk 13 weken zwanger en dan met 19 weken nogmaals. Nu weet ik dus ook niet zeker hoe lang ik al zwanger ben maar ik heb dus verteld dat de eerste dag van de laatste menstruatie op 23 maart was en dat betekent dat ik morgen precies 10 weken zwanger ben. Voor de echo moeten we naar het grotere ziekenhuis en die zit op ongeveer een uur rijden van ons huis, niet alleen voor al je boodschappen moet je vaak een stukje rijden maar ook voor de echo betekent dat weer twee uur op een dag in de auto! Welkom in Zweden!

Bevallen  gebeurt hier in het ziekenhuis, dat ligt op 90 kilometer afstand en thuisbevallingen zijn niet gewoon hier maar dat was ook niet mijn bedoeling. Heb je weeën maar zet de bevalling niet door dan hoef je niet met al je spullen weer de 90 km terug naar huis  te rijden maar kun je in het ‘patiënthotel’ verblijven tot de bevalling echt gaat beginnen.

Na het gesprek ben ik nog bloed gaan laten afnemen en heb ik urine ingeleverd. Mocht ik bloedarmoede hebben of er komen andere zaken naar boven dan belt ze me op. De datum van de echo krijg ik per post thuis gestuurd.

Eén opmerking over 'Echo?'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: